Utveckling (Sv)

Archive - pick your favourite subjects!

Trender och tankar

För att jag är så galet intresserad av att lära mig nya saker och att ha saker att skriva om läser jag böcker, artiklar, inlägg på olika sociala medier, pratar med människor och lyssnar på föreläsningar. Igår var jag på Kistamässan på #personalchef17 samt #motenevents. Jag går varje år för att föreläsningarna är många och bra samt för att träffa nya och gamla kontakter. I år hade jag turen att få bli inbjuden till gott och trevligt kvällsevenemang genom en god vän och kontakt på City Conference center #stoccc. Som för övrigt är ett fantastisk val om ni ordnar evenemang. 

blogg (8).jpg

Till er som inte var där eller var där men inte lyssnade på de föreläsningar jag lyssnade på kommer här lite av det jag tog med mig från dagen.

Alexander Bard pratade om paradigmskiften på ett fängslande sätt och jag uppskattar så att han vågar sätta ord på känsliga och svåra fenomen. Istället för att se historien som tidsåldrar i sten och metall kan vi se dem som tidsåldrar i sätt att kommunicera - talspråk, skriftspråk, tryckpress och Internet. Äntligen någon som säger att urbaniseringen inte är en självklar trend! “Nodaliseringen” var ett helt nytt synsätt för mig men en bra beskrivning av vad som krävs för att vi ska få ordning på det kaos som fortfarande råder i vår “internetrevolution”. Ta dig tid att lyssna på Alexander Bard eller läsa det han skriver! Det ger dig nya perspektiv även om du kanske inte delar hans uppfattning - ännu!

Teo Härén är mästerlig på att prata om kreativitet som jag och många är övertygade om är den viktigaste konkurrensfaktorn och det svåraste att ersätta med AI. Kreativitet kräver mod, tid och energi. Se och lär av barn och uppmuntra och träna din egen och andras kreativitet. Sluta med 2DO listor och börja med 2FIX listor! Ber du hjärnan att lösa ett problem istället för att göra en sak kommer den att hitta fler och bättre lösningar. Lägg till en kreativ CV till din CV och rekrytera mer kreativa personer! Musik för mina öron!

Jag lyssnade även på ett par föredrag som jag tyckte var ointressanta och tråkigt upplagda men blev förvånad (trodde jag hade slutat förvånas) när åhörarna till ett av dem uttryckte “äntligen ett föredrag som handlar om verkligheten”. Så olika kan vi se på saker.

Johan Staël von Holstein höll ett, för mig som var med när han var IT-miljardär, överraskande varmt och personligt föredrag om hur han vände sin ADHD till en positiv och användbar egenskap genom att lära sig hur han lär sig - i bilder! Han gav inte mycket för svensk politik och banker som är stor skuld till att Sverige har avsevärt färre entreprenörer än övriga Europa. Det krävs bara en idé och mod för att bli entreprenör - alla kan bli entreprenörer. Störst av allt är kärleken och näst störst är entreprenörskapet. Finansiella bubblor kommer och går. Bästa läget att göra affärer är precis efter en krasch.

Mia Törnblom är ett exempel på att det går att ta sig ur de värsta av omständigheter och hon höll ännu ett bejublat föredrag. Hon har sålt 1 miljon böcker, blivit grundlurad i affärer för att hon inte lyssnade på sin man “när jag vet att det kommer att komma något tråkigt ser jag ut som att jag lyssnar”. Hon berättade också hur hon kom att framstå som hysterisk i TV när allt lugnt och djupt klipptes bort. Precis vad som händer i dagens kommunikation med snabba korta budskap. En sanning blir en osanning! Det bästa jag tog med mig var PUNKT. Tänk positiva tankar om andra men skippa jämförelsen med dig själv. “Vad kul att hon är så framgångsrik.” och att vi fick träna på att skryta. Vi behöver säga mer bra saker om oss själva.

Till sist fick jag skratta mycket åt Klas Hallberg som skapade intresseväckande oro i publiken genom att vara medvetet rörig. Smart och utmanande! Naturligtvis fick han ihop föredraget på ett föredömligt sätt. Är du mask, mört eller gädda? Vad är du bra på? Det ska jag fundera vidare på. Vi ska hångla mer och det är inte förrän det är “opraktiskt” som det får effekt. Jämför med torra pussar. Vågad och kul metafor. Han berättade om Johan som aldrig vågade fråga chans fast han hade den och Janne - en enastående tågvärd som var bäst på allt från mask till gädda. Storytelling när den är som bäst!