Sikte och timing

Så här års summerar många av oss året som gick och planerar nästa år. Verkligheten är som den är, varken bättre eller sämre, och att veta var man är ökar förutsättningarna att nå sina mål.

Jag har i många år drivit projekt utifrån att effektivt samla in intern kunskap genom kommunikation, att summera och visualisera i bilder för att snabbt få fram bra lösningar och genomföra dem med hjälp av enkla metoder utan mängder av detaljer och tung administration. 2014 valde jag att dokumentera det i en bok “Ledarskap och klokskap - konsten att få dig själv och andra att vilja”. Arbete med Ebok och den amerikanska versionen pågår. Glädjande nog får jag från många håll bekräftelse på att jag har tänkt rätt. Men mina egna finansiella resultat har inte varit de bästa. Jag kan alltså konstatera att jag inte har gjort allt rätt eller i alla fall inte i rätt tid.

Man behöver inte sikta mycket fel för att missa målet. 2 mm fel märks inte mycket när man siktar men det blir tydligt när man inte når målet. Skjuter man på rörliga mål är timingen helt avgörande. 2 mm fel i bedömningen av tiden och målet har passerat eller är inte framme ännu.

blogg (11).jpg

Den senaste tiden när jag har planerat nya aktiviteter har jag intervjuat många om vad jag gör rätt och fel. Siktet verkar inte vara fel - dvs de metoder jag använder och skriver om är de flesta överens om är helt rätt - men timingen verkar jag ha missat. Företag och organisationer är ännu inte beredda att lämna de traditionella sätten att driva projekt. De resultat som företag når med traditionella metoder är fortfarande tillräckligt bra i förhållande till förändringstakt och nya krav.

Vilka beslut tar jag inför 2017? Jag bestämmer mig för att fortsätta att skriva och jobba utifrån de metoder jag tror på. Tiden talar för mig så jag hoppas och tror på att jag kommer att få möjlighet att genomföra projekt med resultat som överraskar mina kunder. Samtidigt kan man inte äta sina visioner så jag kommer att bredda min utbud under 2017 inom helt andra områden som även de ligger mig varmt om hjärtat. Det kommer ni att höra mer om inom kort.

Som alltid uppskattar jag oerhört mycket att få höra era synpunkter om det jag gör och skriver om så att jag kan sikta bättre och ha bättre timing.

Jag önskar dig den bästa av jular och ditt bästa år någonsin!