Projekt (Sv)

Archive - pick your favourite subjects!

Ingenting är omöjligt - så länge du inte måste vara perfekt!

En av de saker jag brukar poängtera oavsett om du är ledare, ska hålla en workshop eller bjuda på middag - var inte perfekt! Uppskatta när andra hittar fel och rättar dig! Ifall du bjuder på en mindre perfekt middag ökar chansen att andra vågar bjuda tillbaka. När du ber andra granska något du gjort kommer de att göra det med så mycket större engagemang ifall de hittar ett och annat litet fel. Inte så att du ska vara slarvig men överarbeta inte. Låt andra få bidra till att förbättra ditt material! Jag har fått testa det extremt praktiskt när jag har kontrollerat och justerat mitt eboksmanuskript “Ledarskap & Klokskap”. I början fanns det massor av fel. Verktyget hittade på intressanta tokigheter som att lägga in mellanslag mitt i ord lite här och var etc. jag hittade fel och rättade med stor energi. Till slut var i princip allt rätt och jag märkte hur slö min granskning varv fem var när jag bara hade hittat två fel i senaste granskningen. Jag insåg att jag satt och tänkte på annat. Jag hade ställt in mig på att allt var rätt nu.

Precis då jag skulle publicera boken, och gjorde en snabb granskning hittade jag fel redan i inledningen!

Eftersom jag alltid letar efter metoder att göra saker lite effektivare letar jag mig ofta utanför malströmmen - där är jag aldrig perfekt. Otaliga är de gånger jag har fått höra att det jag vill göra är omöjligt även om det i mina ögon är väldigt enkla små saker jag vill testa att göra. Självklart vill människor för det mesta skydda mig från misslyckanden för inte tror jag att någon skulle missunna någon annan framgång. Nu är jag oftast funtad så att när jag får höra att det inte går blir jag bara mer taggad att genomföra det - efter att först ha legat i fosterställning ett tag och sörjt den förlorade möjligheten.

En av de senaste “omöjligheterna” är jag precis klar med - att ge ut “Ledarskap & Klokskap - konsten att få dig själv och andra att vilja” som ebok. Inte var det omöjligt men inte var det helt lätt heller. De flesta saker man gör är första gången inte helt enkla men de är oerhört mycket lättare andra gången. Om du inte ställer krav på dig att göra det perfekt lovar jag att det blir mycket mer möjligt. Och du får massor av bra träning inför nästa projekt precis som jag har fått inför mina kommande böcker.

Varje “omöjlighet” blir möjlig om du minskar kraven på perfektion och istället ser det som en ny sak du ska lära dig. Varje ny sak du lär dig utvecklar din hjärna och trycker ut dig ur din komfortzon. Kanske blir du lite tilltufsad av att du inte lyckas så bra första gången men om du bara värderar dina lärdomar har varje platt fall varit värt det. När du reser dig har du en bättre verktygslåda, en ännu mer tränad hjärna och har utökat din komfortzon!

Jag är alltid här för dig som vill prata om ditt nästa omöjliga projekt så gör vid det möjligt tillsammans!

blogg (7).jpg

Sikte och timing

Så här års summerar många av oss året som gick och planerar nästa år. Verkligheten är som den är, varken bättre eller sämre, och att veta var man är ökar förutsättningarna att nå sina mål.

Jag har i många år drivit projekt utifrån att effektivt samla in intern kunskap genom kommunikation, att summera och visualisera i bilder för att snabbt få fram bra lösningar och genomföra dem med hjälp av enkla metoder utan mängder av detaljer och tung administration. 2014 valde jag att dokumentera det i en bok “Ledarskap och klokskap - konsten att få dig själv och andra att vilja”. Arbete med Ebok och den amerikanska versionen pågår. Glädjande nog får jag från många håll bekräftelse på att jag har tänkt rätt. Men mina egna finansiella resultat har inte varit de bästa. Jag kan alltså konstatera att jag inte har gjort allt rätt eller i alla fall inte i rätt tid.

Man behöver inte sikta mycket fel för att missa målet. 2 mm fel märks inte mycket när man siktar men det blir tydligt när man inte når målet. Skjuter man på rörliga mål är timingen helt avgörande. 2 mm fel i bedömningen av tiden och målet har passerat eller är inte framme ännu.

blogg (11).jpg

Den senaste tiden när jag har planerat nya aktiviteter har jag intervjuat många om vad jag gör rätt och fel. Siktet verkar inte vara fel - dvs de metoder jag använder och skriver om är de flesta överens om är helt rätt - men timingen verkar jag ha missat. Företag och organisationer är ännu inte beredda att lämna de traditionella sätten att driva projekt. De resultat som företag når med traditionella metoder är fortfarande tillräckligt bra i förhållande till förändringstakt och nya krav.

Vilka beslut tar jag inför 2017? Jag bestämmer mig för att fortsätta att skriva och jobba utifrån de metoder jag tror på. Tiden talar för mig så jag hoppas och tror på att jag kommer att få möjlighet att genomföra projekt med resultat som överraskar mina kunder. Samtidigt kan man inte äta sina visioner så jag kommer att bredda min utbud under 2017 inom helt andra områden som även de ligger mig varmt om hjärtat. Det kommer ni att höra mer om inom kort.

Som alltid uppskattar jag oerhört mycket att få höra era synpunkter om det jag gör och skriver om så att jag kan sikta bättre och ha bättre timing.

Jag önskar dig den bästa av jular och ditt bästa år någonsin!

Lös problemet!

Känner du dig lite stressad eller har du lite för lite tid? Dags att öka tempot eller skapa mer tid för de saker du vill hinna med? Så här års ska det mesta göras klart. Du vill säkert hinna träffa dina vänner innan jul, en och annan glöggfest, adventskonsert och något luciatåg vill du säkert också hinna med. På jobbet ska projekten hinna leverera enligt årets plan och av någon outgrundlig anledning har en hel del blivit försenat. Allt detta och lite till gör att antalet stora och små problem och beslut du behöver hantera är fler än vanligt. För att underlätta får du här en påminnelse om en enkel och klok modell för att hantera problem och annat som behöver åtgärdas.

Förstå - analysera - bestäm - genomför

blogg (14).jpg

1 Förstå

Skjut inte budbäraren! Det finns en anledning till att personen presenterar problemet för dig. Det försvinner inte för att du förnekar att det finns. Fokusera på budbäraren. Lyssna och ställ frågor tills du förstår vilket problem du står inför.

2 Analysera

Det finns alltid mer än en lösning på ett problem. Hitta snabbt möjliga lösningar genom att göra enkla sammanfattningar och rita bilder. Ju kreativare möten du har desto fler reaktioner får du och fler och bättre alternativ kommer fram. Ibland är alla inte helt engagerade för att de är stressade eller inte känner sig berörda av frågan så gå vidare till beslut när du har täckt in 80% av detaljerna - vilket brukar vara efter 20 % av tiden.

3 Bestäm

Se till att du har målet klart för dig och våga ta ett snabbt beslut, kommunicera det och ta åt dig av reaktionerna. Ofta är det bättre att ett och annat beslut rivs upp än att vrida och vända för länge på lösningsförslagen. När du presenterar beslutet med pedagogiska bilder är det lättare att se bristerna än under processens gång och det är mycket bättre att ändra beslutet innan det genomförs än att som är alltför vanligt - genomföra felaktiga åtgärder.

4 Genomför

De flesta metoder och modeller företag och organisationer använder för sina projekt är komplicerade och administrativt tunga så vill du vara effektiv och nå snabba resultat rekommenderar jag att du hoppar över dem och istället använder enkla verktyg, korta rapporter och bilder. Lättare sagt än gjort när de flesta företag styr stenhårt mot projektverktygen. Eftersom forskning inte har kunnat påvisa nyttan med dem så gör vad du kan för att förenkla. Prioritera korta pedagogiska presentationer med bilder och du kommer att genomföra lösningarna snabbare och ha en mycket bättre överblick genom hela processen/projektet.

Modellen hittar du i “Ledarskap & Klokskap - konsten att få dig själv och andra att vilja” och har du frågor är du alltid varmt välkommen att kontakta mig. Jag nås säkrast via mejl ylva.johansson@ybj.se eller telefon 0706105700.

Skriva en bok = såpbubbla!

Jag är helt övertygad om att kreativiteten är vår allra viktigaste egenskap. Alla behöver vi värna våra idéer och nya tankar som kommer att göra skillnad för oss själva och andra. Minsta lilla gör nytta! Eftersom jag just nu är inne i en skrivarprocess så väljer jag den som exempel men det kan vara vilken kreativ process eller idé som helst, en rapport, en renovering, ett beslut om utbildning, byta jobb etc som kräver att du tänker om och tänker nytt. Det går upp och det går ner men det går ändå framåt - håll den tanken! 

1 Idén!

Idén kommer till mig via en mängd olika konstigheter och sammanträffanden. Ofta har det nog legat och gnagt i mitt undermedvetna men det är alltid ett par tydliga kommentarer eller något jag läser som gör att jag utbrister - AHA! Och idén är där. Nu senast var det en blick som sade “den boken får du inte skriva” som fick idén att fästa. Idén är så vacker och tydlig men ändå lite svårbegriplig - som en såpbubbla. Jag brukar unna mig att mysa med och i min bubbla ett tag. Det kan vara timmar, dagar eller veckor.

2 Berätta?

Jag måste alltid berätta om min idé. Andra vill hålla tyst men jag vill testa hur bubblan “låter”. Det är inte alltid kul beroende på vem jag berättar det för. Vissa ifrågasätter andra kritiserar eller talar rakt ut om för mig att det inte är någon bra idé. Bubblan dalar sakta mot marken. Någon person då och då är extremt positiv och jag studsar vidare med en intakt såpbubbla som svävar högt ovan mig och glänser i solen.

blogg-1.jpeg

3 Börja skriva!

Nu kommer det svåraste steget i hela processen - att sätta fingrarna på tangenterna för orden framstår helt plötsligt som platta, ointressanta och helt omöjliga att få ihop till något som någon kommer att vilja läsa. Splash! Såpbubblan blev en våt fläck på golvet. Här kan en ganska lång period av försök att få upp eländet i luften igen starta om den har kraschat helt. Ifall det finns lite luft mellan såpan och golvet så kan den få luft igen och segla upp i luften. Och det bästa av allt är när bubblan förvandlas till en solid och tydlig bokidé som håller ihop.

4 Hålla i!

Om jag har kommit så här långt - vilket jag har gjort många gånger och fallerat så är det hårt arbete som gäller. Skriva utan att kritisera och försöka att låta bli att visa upp det som inte är klart för då är vi tillbaka på steg 2 och nära en ny Splash! Jag måste vara tolerant mot mig själv och tillåta många halvt skrivna avsnitt och att materialet inte alls håller ihop. Jag måste acceptera att boken inte har någon struktur, saknar tydlig målgrupp och att det mesta jag har skrivit är ganska tråkigt.

5 Historien tar form!

“Nu roligt börjar komma” som finnen sa efter den tredje ölen! När formen börjar synas och strukturen finns där till en målgrupp som har börjat utkristallisera sig är skrivandet lätt. Det kan vara svårt att ta paus för oväsentligheter som mat, barn och städning. Har jag i en sådan här fas uppdrag så att jag bara kan skriva på kvällar och helger håller mitt liv på att haverera totalt.

6 Granskning?

Hujedamig för denna fas. Så skönt att något finns att granska men så hemskt att människor ska kritisera mitt “barn” som jag har slitit så för att få till. Snacka om att ta det personligt! De ställer obehagliga frågor och hittar brister jag inte hade förutsett. Visst gör det boken mycket bättre och är nödvändigt men kul är det inte. Beväpnad med stort tålamod och stor tacksamhet mot dem som orkar läsa och kritisera - för de är ju så viktiga - kommer jag igenom med ett manuskript i handen.  

7 Utgivning, marknadsföring och försäljning….

Här har jag en del att lära mig så det är bäst att jag inte skriver om det. Mina metoder har inte varit de vanliga och resultatet inget vidare men jag har bestämt mig för att lyckas genom hela processen med min nästa bok.

Var befinner du dig i din process? Var brukar du ge upp dina drömmar? Hur blir du nedslagen i skorna? Gör annorlunda nästa gång och se det bara som en fas du måste igenom. Du får så gärna dela med dig av din process!