Skriva en bok = såpbubbla!

Jag är helt övertygad om att kreativiteten är vår allra viktigaste egenskap. Alla behöver vi värna våra idéer och nya tankar som kommer att göra skillnad för oss själva och andra. Minsta lilla gör nytta! Eftersom jag just nu är inne i en skrivarprocess så väljer jag den som exempel men det kan vara vilken kreativ process eller idé som helst, en rapport, en renovering, ett beslut om utbildning, byta jobb etc som kräver att du tänker om och tänker nytt. Det går upp och det går ner men det går ändå framåt - håll den tanken! 

1 Idén!

Idén kommer till mig via en mängd olika konstigheter och sammanträffanden. Ofta har det nog legat och gnagt i mitt undermedvetna men det är alltid ett par tydliga kommentarer eller något jag läser som gör att jag utbrister - AHA! Och idén är där. Nu senast var det en blick som sade “den boken får du inte skriva” som fick idén att fästa. Idén är så vacker och tydlig men ändå lite svårbegriplig - som en såpbubbla. Jag brukar unna mig att mysa med och i min bubbla ett tag. Det kan vara timmar, dagar eller veckor.

2 Berätta?

Jag måste alltid berätta om min idé. Andra vill hålla tyst men jag vill testa hur bubblan “låter”. Det är inte alltid kul beroende på vem jag berättar det för. Vissa ifrågasätter andra kritiserar eller talar rakt ut om för mig att det inte är någon bra idé. Bubblan dalar sakta mot marken. Någon person då och då är extremt positiv och jag studsar vidare med en intakt såpbubbla som svävar högt ovan mig och glänser i solen.

blogg-1.jpeg

3 Börja skriva!

Nu kommer det svåraste steget i hela processen - att sätta fingrarna på tangenterna för orden framstår helt plötsligt som platta, ointressanta och helt omöjliga att få ihop till något som någon kommer att vilja läsa. Splash! Såpbubblan blev en våt fläck på golvet. Här kan en ganska lång period av försök att få upp eländet i luften igen starta om den har kraschat helt. Ifall det finns lite luft mellan såpan och golvet så kan den få luft igen och segla upp i luften. Och det bästa av allt är när bubblan förvandlas till en solid och tydlig bokidé som håller ihop.

4 Hålla i!

Om jag har kommit så här långt - vilket jag har gjort många gånger och fallerat så är det hårt arbete som gäller. Skriva utan att kritisera och försöka att låta bli att visa upp det som inte är klart för då är vi tillbaka på steg 2 och nära en ny Splash! Jag måste vara tolerant mot mig själv och tillåta många halvt skrivna avsnitt och att materialet inte alls håller ihop. Jag måste acceptera att boken inte har någon struktur, saknar tydlig målgrupp och att det mesta jag har skrivit är ganska tråkigt.

5 Historien tar form!

“Nu roligt börjar komma” som finnen sa efter den tredje ölen! När formen börjar synas och strukturen finns där till en målgrupp som har börjat utkristallisera sig är skrivandet lätt. Det kan vara svårt att ta paus för oväsentligheter som mat, barn och städning. Har jag i en sådan här fas uppdrag så att jag bara kan skriva på kvällar och helger håller mitt liv på att haverera totalt.

6 Granskning?

Hujedamig för denna fas. Så skönt att något finns att granska men så hemskt att människor ska kritisera mitt “barn” som jag har slitit så för att få till. Snacka om att ta det personligt! De ställer obehagliga frågor och hittar brister jag inte hade förutsett. Visst gör det boken mycket bättre och är nödvändigt men kul är det inte. Beväpnad med stort tålamod och stor tacksamhet mot dem som orkar läsa och kritisera - för de är ju så viktiga - kommer jag igenom med ett manuskript i handen.  

7 Utgivning, marknadsföring och försäljning….

Här har jag en del att lära mig så det är bäst att jag inte skriver om det. Mina metoder har inte varit de vanliga och resultatet inget vidare men jag har bestämt mig för att lyckas genom hela processen med min nästa bok.

Var befinner du dig i din process? Var brukar du ge upp dina drömmar? Hur blir du nedslagen i skorna? Gör annorlunda nästa gång och se det bara som en fas du måste igenom. Du får så gärna dela med dig av din process!